Sky Hotel Logo

СТАИ ЗА ГОСТИ

shadow

Велико Търново

Велѝко Тъ̀рново е град, намиращ се в Северна България, център на едноименната област и Северен централен регион. Градът е столица на Втората българска държава и благодарение на богатото си културно-историческо наследство е важен туристически център.

До 1965 година градът носи името Търново, когато пред него е добавено Велико заради предишната му слава. Градът е на 16-то място по население с 68 984 жители и един от четирите града в България с положителен естествен прираст.

Разположен е между Дунавската равнина и Стара планина, върху първите възвишения на Предбалкана. Търново е основен административен, индустриален и образователен център на региона.

Препоръчваме ви да посетите

гостилница "Хънтър"

гостилница Хънтър, Велико Търново

Гостите НА "СКАЙ ХОТЕЛ" могат да се възползват и на 20% отстъпка от цените в гостилница "Хънтър".Заведението се намира до паметника Асеневци.Самият паметник на гордите царе се нарежда на второ място след Царевец по значимост и е издигнат в непосредствена близост до центъра на Велико Търново.

крепостта Царевец

крепостта Царевец, Велико Търново

Крепостта Царевец е разположена край самия център на град Велико Търново. Тя е била главната българска крепост по време на Второто българско царство (1185-1393), когато Търново е столица на царството. През Средновековието хълмът, на който е ситуирана, е изцяло застроен с жилищни и административни постройки. Първото селище, построено на този исторически хълм, датира от късния халколит (4200 г.пр.Хр.).

Учредително събрание

Учредително събрание, Велико Търново

Учредителното събрание в Търново (10 февруари 1879 - 16 април 1879 г.) е първото Народно събрание на България след Освобождението на страната от османско владичество в 1878 година вследствие на Руско-турската война от 1877 - 1878 година. Създадено е на основание на Берлинския договор между Великите сили и Османската империя. Състои се от 229 български народни представители.

Паметник на Асеневци

паметник на Асеневци, Велико Търново

Асеневци са трима братя, наречени Асен,Петър и Калоян, а Иван Асен бил син на Асен. При тях страната ни достига своя най-голям разцвет и апогей, а Търново по това време станала столица на Второто българско царство. Градът се е превърнал в един от най-красивите и добре укрепени градове на Средновековието.